joi, 10 martie 2011

Busola

Busola face parte din echipamentul oricarui turist, avînd un rol deosebit în asigurarea încrederii celui care o mînuieşte că se află pe drumul cel bun, mai ales în condiţii meteorologice deosebite (vizibilitate redusa și precipitații ).

Pentru determinarea în teren a azimutului magnetic se folosesc diverse procedee și metode în funcție de precizia cerută întrebuințîndu-se instrumente și aparate adecvate.

Instrumentul cel mai des întîlnit în astfel de măsurări este busola. În forma sa cea mai simplă ea este compusă dintr-un ac magnetic mobil în jurul unui ax vertical, așezat în centrul uni disc gradat , denumit cadran , pe care sunt indicate și punctele cardinale.

Gradațiile sînt exprimate în grade sau miimi. Gradația zero pe cadran mai este notată și cu litera N (nord). Valoarea unei gradații pe cadran depinde de tipul și precizia busolei.

Cînd se lucrează cu busola , pentru a se asigura funcționarea ei corectă , trebuie să fie respectate urmatoarele reguli :

  1. pentru ca părțile fosforeșcente să lumineze mai bine pe întuneric busola se ține deschisă timp de 15-20 minute la soare sau lumină electrică
  2. în timpul deplasării sau nefolosiri acul magnetic este blocat , ferindu-l astfel de uzură (valabil pt. busolele cu astfel de dispozitiv)
  3. punctul de staţie (locul în care te afli în momentul determinari azimutului magnetic) trebuie astfel ales încît să se situeze cît mai departe de obiectele din fier sau oțel care ar putea influența acul magnetic
  4. se va evita lucrul cu busola pe timp de furtună cu descărcări electrice sau în apropierea liniilor de inalta tensiune .

Verificarea Busolei

Pentru a se stabili dacă o busolă este bună de întrebuințat trebuie verificată sensibilitatea acului magnetic. Pentru aceasta se așează busola în poziție orizontala (pe o masă , pe o buturugă , pe pămînt ) și se lasă acul liber. După ce acul magnetic s-a oprit se apropie de cîteva ori un obiect de fier sau otel (un cuțit, cui etc.), deplasînd astfel acul magnetic din poziția de echilibru. Dacă după fiecare asemenea mișcare acul magnetic revine repede cu ambele capete în dreptul acelorași gradații de pe cadran înseamnă că acul este suficient de sensibil. Dacă însă nu revine la aceleași gradații sau revine foarte încet înseamnă că acul magnetic nu este suficient de sensibil sau varful acului de oțel pe care este suspendat s-a uzat și trebuie ascuțit sau că bucșa acului magnetic s-a defectat (noroi sau zgîrieturi în interior , care trebuie îndepartate). În acest caz busola trebuie reparată.

Modul acesta de reparare este valabil doar la busolele cu acul magnetic fixat pe un ax vertical , la cele în lichid va fi valabilă doar verificarea cu un metal. Modelul de mai jos este o astfel de busolă (cu acul magnetic în lichid) , nu am ce să-i fac decît o simplă verificare a acului magnetic care oscileaza foarte rapid la ori ce bucațică mică de metal. De aceea va recomand pentru o durată cat mai mare de viață a busolei dumneavoastră pastrați-o departe de obiectele din fier și oțel , evitați să o țineți în fișete de metal sau cutii din fier. Iar busolele din chiturile de supraviețuire eliminate (părerea mea) mai bine ori ce altceva în locul ei , bine înțeles din cele necesare supraviețuiri. Obiectele din metal au o mare influiență asupra acelor magnetice dereglîndule iar în cele din urmă distrugîndule.








Drumuri bune !!!

Niciun comentariu: