sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Terorismul

                Tehnici de protecție individuală împotriva ţeroriştilor

                Trăim într-o lume și într-un timp în care se vorbeşte tot mai mult și mai des despre TERORISM , prin acest articol doresc sa ofer cîteva informaţii vitale pentru protecția noastră în caz de ameninţare teroristă și nu numai, chiar și în viaţa de zi cu zi, ferindune familia și casa de hoţii. Pentru a nu fi ţinta probabila pentru teroriști respecta următoarele principii: 

  1.       informeaza-te despre ameninţarea din zona ta si fii precaut în special în zonele cu un grad ridicat al criminalităţii sau în zonele cu tradiţie în activitati teroriste;
  2.       repeta zilnic măsurile de prevenire a crimelor;
  3.       fii retras si nu atrage atenţia asupra ta prin îmbrăcăminte sau acţiuni, cum ar fi sa vorbeşti tare sau sa arați sume mari de bani;
  4.       implică-ţi și familia în măsurile de securitate;
  5.       asigură-te ca toţi membri familiei cunosc unde se afla alți membri ai familiei, tot timpul;
  6.       asigură-te ca, copii nu dau nicio informaţie personală, cum ar fi numere de telefon, unde lucrează părinţii etc.,străinilor (mare atenţie la telefoanele lăsate copiilor) ;
  7.      răspunde la telefon cu "Alo"; nu-ti spune niciodată numele pana cînd interlocutorul nu se identifica;
  8.      asigura-te ca membrii familiei cunosc numerele de telefon de urgenţă (poliţie, pompieri, medic, salvare);
  9.      nu lucra sau sofa în zone izolate sau cu un grad ridicat al criminalităţii;
  10.      evita demonstraţiile publice;
  11.      fii sigur ca ştii unde sunt zonele sigure (posturi de poliţie, unităţi militare);
  12.      raporteaza toate activitatile sau persoanele care par suspecte , pentru a fi supravegheate, la autoritățile corespunzătoare( şefi, ofiţerii cu securitatea, poliţie) si nu te confrunta cu persoanele suspecte (chiar și purtatorul de cuvînt al Poliţiei Capitalei Domnul Cristian Ciocan ne recomanda evitarea suspecților si a hoţilor care fura în plină strada ; susținînd: "Noi sunt cei care trebuie sa intervină". De acord pînă aici dar intrebarea noastră este: Cînd și cum vor intrveni ? Răspunsul ?  nu cred ca are rost discutat.)                                                                                      

   Măsuri în cazul luării ca ostatic:                                                                                             

  •       în cazul în care decideți sa nu opuneți rezistență și sa cooperați, înștiințați despre aceasta, în special în faza capturări (răpirii) dumneavoastră,pe cei care va țin ostatic;
  •       incercati sa va tineti calmul si sa va reveniti, cat mai rapid posibil, dupa capturare (rapire);
  •       retineti cat mai multe detalii referitoare le directia si durata deplasarii, zgomote si alte date care pot ajuta la identificarea locatiei in care va aflati, precum si numele, caracteristicile fizice, accentul si particularitatile celor care va retin ca ostatic;
  •       nu va agravati inutil situatia printr-un comportament agreziv fata de teroristi; daca este posibil, stabiliti o relatii pozitive, dar fii precaut fata de un comportament exagerat de prietenos al acestora, care ar putea disimula intentia de a obtine informatii de la dumneavoastra
  •        vorbiți în termeni  pozitivi despre domeniul în care va desfășurați activitatea și despre țara dumneavoastră, dar evitați sa contraziceti opiniile teroriștilor;
  •        dacă sunteți forțați sa prezentați autoritaților solicitările teroriștilor, în scris sau înregistrat, spuneți numai ceea ce vi se cere sa spuneți.

                  În situația declanșării unei acțiuni de salvare a dumneavoastră:    

  1.         inițial, până la identificare, forțele de intervenție ar putea sa va considere unul dintre teroristi si de aceea trebuie sa va intindeti pe podea, sa nu va miscați, fără instrucțiuni în acest sens din partea fortelor de intervenție și sa cooperați chiar dacă sunteți imobilizat și incatușat;
  2.         îndepartați-vă de orice obiect care ar putea fi privit ca o armă;
  3.         pe cat posibil păstrați liniștea și nu atrageți atenția teroriștilor asupra dumneavoastră;
  4.         dupa eliberare, nu dați declarații catre mass-media înainte de a primi instrucțiuni de la autoritățile abilitate.

marți, 23 noiembrie 2010

Hoinareala pe tinuturi Valcene

Iar dacă tot am ajuns pe la Sibiu și supunînd de ceva timp am hotărît să trag o fugă pană pe valea Oltului. Destinația : Mănăstirea Cozia iar de aici prin ţinutul Valcei cu oprire pe la cîteva mănăstirii unde am fost primiţi cu ospitalitate ca de obicei.



Cheile Oltețului cu binecunoscuta peşteră Polovraci și relieful castric, din păcate fiind Lunea peştera nu a fost deschisă așa că am hotarît să trecem altă dată pe la ea.



Repede, limpede și bogat în păstrăv Rîul Olteț principalul element de eroziune și meşterul frumoaselor chei ș-ia format cu măiestrie drumul în modelabilul relief castric .




Întîlnirea față în față a munţilor Căpățîni cu munţi Parîng


Locuri pline de viaţa: odată intrat pe poarta mănăstirii Polovraci îşi face apariţia Rița veveriţa parcă sfidand liniştea de rugăciune .




Părăsesc incinta pe aceeaşi alee unde Rița se lasă admirată din nou și intru pe DN 67 drum ce leagă Ramnicu-Valcea de Tîrgu-Jiu îndreptîndumă spre mănăstirea Hurezu ctitoria Sfinţilor Brancoveni unde pictura curată pe frescă în stil bizantin supravietuiește în timp.





Din nou linişte, de data asta mai intensă unde morţi au revendicato, o linişte care te face sa uiți de tine și incepcurgă lacrimile, minunată taină cînd stai s-o priveşti din punct de vedere duhovnicesc (linişte) am mai întîlnit-o în cimitirul de la Sfînta Mănăstire Frasinei. Numai Dumnezeu știe viața celor îngropaţi acolo care și-au pregătit odihna vesnica, acuma Odihnesc în Pace.



Sub protectia bradului (care odată ţinea de umbră familiei Brancovene) cu Pr. Varnava la împărtăşiri duhovnicești.

Maicile de la mînăstire se mişcă ca și furnicile pregătite mereu pentru iarna grea, coltișorul cactușilor și terasele pline de flori te fac să simțitraiești intr-un mic Rai aici pe pămînt.





De aici pe cărări bătatorite ajung deasupra cheilor Bistriței de unde împrejurimile se lasă savurate.






Zidurile Mănăstiri Bistrița stau de strajă și rugaciune la Moaștele Sfîntului Grigore Decapolitu asezate într-o racla în Biserica mănăstiri. Pe lîngă copacii și prin covorul aramiu îsi face fiesta o alta Rița dar una mai zburdalnică fugind din raza aparatului foto.


O ultimul popas la Mănăstirea Turnu strajă Parcului Național Cozia sub poalele munților cu același nume la numai 2 km de ctitoria Voievodului Mircea cel Bătrîn Mănăstirea Cozia.


Chilii săpate în stîncă de cuviosii călugării Daniil și Misail întemeietorii acestei mănăstiri.





Acuma si partea urata a perelinajului pe la manastiri; întorcîndumă de la Turnu si trecînd peste barajul hidrocentralei am ramas din nou urat surprins de mîna bogata a romanului care nu se poticneste sa faca donații apelor care îi spala pe față și le asigura traiul. Oare cat tribut va mai trebui să dea natura pentru prostiea și nesimtirea noastră?

Mănăstirea Cozia Veche la poalele muntelui Basarab






Punctul de sosire din nou la Manastirea Cozia, locul de cazare în toate vizitele mele pe aici. Deci cam asta a fost hoinareala mea prin ținuturile Valcene. Am ținut să vă prezint aceste locuri bine cunoscute si de către mine deoarece le vizitez foarte des anul acesta fiind a 3 a data cînd mă aflu pe aceste meleaguri si numaratoarea nu stiu daca se va opri aici pentru anul acesta. Vă invit cu mult drag si pe voi dragi cititori, veți afla lucruri foarte frumoase si folositoare care nu se sterg asa usor din memorie iar dacă ajungeti pe la Manastirea Fresinei si Hurezu faccetiva timp și treceti prin cimitire, veti gusta linistea, de care va promit ca n-o să vă desparțiți curand poate pentru niciodată.

duminică, 21 noiembrie 2010

Biking la Paltinis

       Profitand din nou de concediu si vremea frumoasa din aceasta perioada nu am vrut sa stric traditia asa ca am urcat în vehicul cu destinatia Sibiu. În zori echiparea si pe biciclete călare ţinta : Păltiniş cota 1450 m fiind staţiunea situată la cea mai mare altitudine din tara recomandata în tratamentul asteniilor, organismului slabit, suprasolicitarii fizice si intelectuale, anemiilor secundare si dereglarilor de crestere la copii, dereglerilor pleuropulmonare (sechele dupa pleurizie si dupa pneumopatii virale sau bacteriale) si bolilor endocrine (hipertiroitism benign) etc.
       Factorul terapeutic principal este climatul alpin cu aer pur, fara praf sau particule alergice, puternic ozonizat, bogat in aerosoli ionizati si radiatii ultraviolete.
       Climatul este de munte cu o temperatura medie anuala in jur de 4 grade (media lunii iulie este de 12 grade Celsius, iar a lunii ianuarie -6 grade) cu precipitatii abundente (peste 1000 mm anual). Ploile sunt frecvente, dar de scurta durata, iar statul de zapada este prezent 120 zile pe an.

        Situată în partea de SV a municipiului Sibiu la 32 km distanţa , între păduri de conifere sub vîrful Oneşti, staţiunea deşi numita de uni mizerabila si poluată (accept ideea ca doar trăim în România, iar toate staţiunile si locurile frumoase din tara suferă din păcate de mana păcătoasă a acestor confraţi ai noştri) pe mine chiar mă surprins plăcut peisajul si locurile din jur iar jos satul Rasinari de ne comparat un sat cu oameni muncitori bine întreţinut care îţi da un exemplu ca acolo trăiesc români bine înţeles cu ceva influenţa săsească ca si toate localitatile de altfel din jurul Sibiu lui dovada : satul natal a doi mari oameni din literatura Octavian Goga si filozofie Emil Cioran.

         Am incercat nist poze care sa redea cat mai clar si mai bine din farmecul locurilor exact asa cum il vedeam direct cu ochiul nu prin aparat, sper sa simtit macar o parte din frumusetea locului, unul intradevar binecuvantat.

    O mana de raze trecand pe deasupra brazilor umplea valea plina de lumina apoi peisajul tomnatic isi face aparitia in bataia soarelui.


     Iata si dovada muncii omului si preocuparea acestuia cu cresterea animalelor in special a oilor fiind zona de munte e principala sursa de venit bine inteles pe langa lemn si cultivarea pomilor fructiferi meri si peri, fiind surprins de modul cu care au pastrat fructele, rumene si foarte gustoase.

     Apele repezi si limpezi se bucura de strapungerea razelor de toamna tarzie, dar in repezeciunea lor au colectat si resturile pe care cei de o natie cu noi leau lasat la voia intamplari, gunoaie care au apucat sa se aghete de cate ceva au "supraietuit" impodobind bietii copaci iar mai rau altele sau dizolvat poluand apa cu impuritati, toxine care ajung in panza freatica . 








      Drumul anevoios (dar spre uimirea mea fata de anul trecut portiunea cu pavaj a fost asfaltata) te face sa mai oprestii din cand in cand sa mai faci cate o delectare a ochilor tinand cont de cei 10 km (daca nu ma insel) in panta pe care iam urcat serpuind serpentinele.



     Ca si rasplata pentru implinirea vointei am incropit un foc  (intretinut cu resturi de la alti, lemne culese de prin sant ca sa nu fie nevoie sa tai ditamai bradul pentru un foc de 10-20 de minute lucru ce alti nu sau sfiit sa il faca) ca sa obtinem jarul pentru coacerea cartofilor fierberea apei pentru carnati si un ceai ca la carte.




     Ca si preparate cartofii pe jar au mers extrem de bine cu cascavalul de oaie putin afumat achizitionat de jos din sat adica din Rasinari si carnatii de bere bronzati la flacara mocnita a jarului. Iar treaba buna a facuto cutitul meu un OPINEL N 09 (asta asa ca sa il laud putin dupa ce ma dezamagit la achizitionare).







     Pana ce bicicletele isi fac odihna un ceai pe cinste de maceese (pe care nu o sa il uit nici odata cat de bun a fost acolo sus la Paltinis)extrem de bogate in vitamina C, dar si in alte tipuri de vitamine cum sunt vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina P, vitamina K si acid nicotinic, iar pe langa astea, fructele de maces sunt bogate in zaharuri, acid citric, pectine, tanin avand si un efect diuretic, isi face datori oferindune resursa necesara pentru drumul de intoarcere.






     La sfarsit imortalizam monentul mai dam o geana prin binoclu facem inventarierea la echipament si calculam kilometri parcursi 64 dus intors Sibiu-Paltinis din care 10 urcus iar ca si vointa pentru la anul inca O DATA si inca O DATA...........  .