Iar dacă tot am ajuns pe la Sibiu și supunînd de ceva timp am hotărît să trag o fugă pană pe valea Oltului. Destinația : Mănăstirea Cozia iar de aici prin ţinutul Valcei cu oprire pe la cîteva mănăstirii unde am fost primiţi cu ospitalitate ca de obicei.


Cheile Oltețului cu binecunoscuta peşteră Polovraci și relieful castric, din păcate fiind Lunea peştera nu a fost deschisă așa că am hotarît să trecem altă dată pe la ea.

Repede, limpede și bogat în păstrăv Rîul Olteț principalul element de eroziune și meşterul frumoaselor chei ș-ia format cu măiestrie drumul în modelabilul relief castric .



Întîlnirea față în față a munţilor Căpățîni cu munţi Parîng

Locuri pline de viaţa: odată intrat pe poarta mănăstirii Polovraci îşi face apariţia Rița veveriţa parcă sfidand liniştea de rugăciune .



Părăsesc incinta pe
aceeaşi alee unde
Rița se
lasă admirată din nou și intru pe
DN 67 drum ce
leagă Ramnicu-Valcea de
Tîrgu-Jiu îndreptîndumă spre
mănăstirea Hurezu ctitoria
Sfinţilor Brancoveni unde
pictura curată pe
frescă în stil bizantin
supravietuiește în timp.




Din nou linişte, de data asta mai
intensă unde
morţi au
revendicato, o
linişte care te
face sa
uiți de tine
și incep să
curgă lacrimile,
minunată taină cînd stai s-o
priveşti din punct de vedere
duhovnicesc (
linişte) am mai
întîlnit-o în cimitirul de la
Sfînta Mănăstire Frasinei. Numai Dumnezeu
știe viața celor
îngropaţi acolo care
și-au pregătit odihna vesnica,
acuma Odihnesc
în Pace.



Sub
protectia bradului (care
odată ţinea de
umbră familiei Brancovene) cu
Pr.
Varnava la
împărtăşiri
duhovnicești.
Maicile de la mînăstire se mişcă ca și furnicile pregătite mereu pentru iarna grea, coltișorul cactușilor și terasele pline de flori te fac să simți că traiești intr-un mic Rai aici pe pămînt.





De aici pe
cărări bătatorite ajung deasupra cheilor
Bistriței de unde
împrejurimile se
lasă savurate.





Zidurile Mănăstiri Bistrița stau de strajă și rugaciune la Moaștele Sfîntului Grigore Decapolitu asezate într-o racla în Biserica mănăstiri. Pe lîngă copacii și prin covorul aramiu îsi face fiesta o alta Rița dar una mai zburdalnică fugind din raza aparatului foto.


O ultimul popas la
Mănăstirea Turnu strajă Parcului
Național Cozia sub poalele
munților cu
același nume la numai 2 km de
ctitoria Voievodului Mircea cel
Bătrîn Mănăstirea Cozia.
Chilii săpate în stîncă de
cuviosii călugării Daniil și Misail întemeietorii acestei
mănăstiri.




Acuma si partea urata a perelinajului pe la manastiri; întorcîndumă de la Turnu si trecînd peste barajul hidrocentralei am ramas din nou urat surprins de mîna bogata a romanului care nu se poticneste sa faca donații apelor care îi spala pe față și le asigura traiul. Oare cat tribut va mai trebui să dea natura pentru prostiea și nesimtirea noastră?
Mănăstirea Cozia Veche la poalele muntelui Basarab 




Punctul de sosire din nou la Manastirea Cozia, locul de cazare în toate vizitele mele pe aici. Deci cam asta a fost hoinareala mea prin ținuturile Valcene. Am ținut să vă prezint aceste locuri bine cunoscute si de către mine deoarece le vizitez foarte des anul acesta fiind a 3 a data cînd mă aflu pe aceste meleaguri si numaratoarea nu stiu daca se va opri aici pentru anul acesta. Vă invit cu mult drag si pe voi dragi cititori, veți afla lucruri foarte frumoase si folositoare care nu se sterg asa usor din memorie iar dacă ajungeti pe la Manastirea Fresinei si Hurezu faccetiva timp și treceti prin cimitire, veti gusta linistea, de care va promit ca n-o să vă desparțiți curand poate pentru niciodată.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu