marți, 26 octombrie 2010

Rezistenta psihica a supravietuitorului

     Urmarind mai multe blogurii , emisiuni care desbat teme despre tehnici de supravietuire , bushcraft s.a.m.d. am observat ca lipseste un lucru foarte important Psihologia.  Asi dori sa vin intr-o completare daca pot sa o numesc asa.

     Este nevoie de ceva mai mult decat doar de cunostintele si maiestria de a construi adaposturi,de a gasi mincare,de a face foc si a calatori fara unelte de navigare standarde;pentru a trece cu success printr-o situatie extrema.Unii oameni cu putina sau deloc pregatire reusesc sa supravietuiasca.Altii, desi fiind antrenati,nu si-au folosit priceperile si au murit.Cheia in orice situatie de supravietuire este starea mentala a individului in cauza. Sa ai calificari,cunostinte este important;dar dorinta de a supravietui este esentiala.Individul aflat intr-o situatie de supravietuire este supus unei multimi de factori care vor avea impact asupra gandirii lui. In supravietuire, individul va trebui sa invinga stresul provocat de vreme, teren si varietatea de creaturi ce locuiesc in acea arie. Caldura, frig, ploaie, vant, munti, mlastine , deserturi, insecte, reptile periculoase, si alte animare sunt doar cateva dintre provocarile ce il asteapta pe un individ care cauta sa supravietuiasca.

    Psihologia de supravietuire poate ca este mai important sau cel putin la fel de importanta ca si trusa de supravietuire.Inainte de toate trebuie sa-ti masori situatia in care te afli,sa incerci sa te linistesti,sa-ti curati mintea si sa gindesti. 

    Rezistenta psihica   este proprietatea proceselor si produselor psihice de a-si mentine timp indelungat parametii functionali in conditiile unor factori perturbatori, in sens larg rezistenta psihica reprezinta limita pana la care psihicul individual are capacitatea de a raspunde functional si adaptiv la solicitarile prelungite la care este supus. 

    Factori perturbatori ai conduitei pe timpul supravietuiri:

    a) reactiile psihosomatice poate provoca incapacitatea de survival , simptome: hipertensiune arteriala, ulcere gastrice, palpitatii; in forme usoare odihna si relaxarea sunt suficiente pt. refacere;

    b) spiritul deosebit de activ este o forma ascunsa a fricii; persoana prezinta agitatie psihomotorie, irascibilitate, tendinta de cearta, vorbesc repede mult si inutil, isi schimba rapid ideile, acest comportament putand fi diminuat prin neacordarea atentiei din partea anturajului (in cazul in care este insotit);

    c) stuporul reactiv apare in conditii de spaima intensa, supravietuitorul ramanand nemiscat si este areactiv; se poate instala si o stare crepusculara sau de indifernta fata de evenimentele din jur; in stare crepusculara subiectul se deplaseaza fara un scop precis si isi revine fara sa -si aminteasca cum a ajuns in locul in care se afla;

    d) atacurile de panica incep de regula, cu debutul unei fricinsau spaime intense; panica este o stare afectiva particulara care se declanseaza la aparitia unor stimuli puternici si neobisnuiti, caracterizata prin manifestarea brutala a emotiilor, teroare, spaima;

     (1)  Panica este contagioasa fapt pentru care este necesar sa se intervina prompt prin urmatoarele masuri: culcarea persoanei in cauza stropirea cu apa rece, comutarea atentiei.

     (2) Unul dintre factori de prevenire a aparitiei panicii si totodata cel mai important este antrenamentul permanent.

     (3) Simptomele ale atacului de panica (cel putin patru dintre acestea)

  •     senzatii de sufocare
  •     ameteala, senzatii de dezechilibru sau lesin
  •     palpitatii sau ritm cardiac accelerat, tahicardie;
  •     tremuraturi sau trepidatii; 
  •     transpiratie;
  •     senzatie de strangulare;
  •     greata sau durele abdomilala;
  •     amorteala sau furnicaturi;
  •     frica de moarte;
  •     frica de a nu inebuni sau de a nu face ceva necontrolat.

     (4) Cauzele care pot determina aparitia si raspandirea panicii intr-un grup sunt multiple, enumerand:

       a) cauze fizice: conditii meteorologice grele, regim alimentar neadecvat (insuficient) varstei, lipsa odihnei, stare de sanatate precara, dotare materiala insuficienta si neadecvata situatiei, prezenta dezastrului si a mortilor;

       b) cauze psihoafective: amenintari la adresa vietii, zvonuri, informatii false, conditii de izolare fizica si psihologica, absenta pregatiri psihice pentru situatii de urgente maxime;

       c) cauze psihosociale: imitatie, contagiune, absenta su pierderea unor persoane din grup, dificultati de adaptare, factori educationali si culturali.

         Stresul reprezinta starea interna de incordare, de tensiune psihica, de dezechilibru instituit atunci cand solicitarile impuse  persoane depasesc capacitatea de raspuns, neconcordanta care este perceputa ca un pericol pentru integritatea sa psihofiziologica.

         Simptomele aparitiei stresului sunt:

  •     reducerea capacitatii de a vedea si de a auzi sau chiar pierderea vederii si auzului;
  •     diminuarea capacitatii de memorale sau pierderea memoriei;
  •     pierderea capacitatii de orientare in timp si spatiu;
  •     instalarea oboselii, a stari accentuate de sete si foame; 
  •     degradarea capacitatii de argumentare logica;
  •     dezvoltarea excitabilitatii si a nelinistii exagerate;                                                                          aparitia tendintei de sinucidere.

       Tinand cont ca fiecare punct slab reprezinta si unul forte, chiar avem nevoie de STRES deoarece are multe beneficii pozitive. Stresul ne asigura provocarile; ne da sansa sa invatam despre valori si puncte forte. Stresul ne poate arata abilitatea noastra de a face fata presiunii fara sa cedam; ne testeaza adaptabilitatea si flexibilitatea; ne poate stimula sa dam ceea ce e mai bun din noi. Pentru ca de obicei nu consideram evenimentele obisnuite stresante, stresul poate fi un excelent indicator a semnificatiei cu care tratam anumite evenimente, - cu alte cuvinte, subliniaza ceea ce este important pentru noi.
Este nevoie de putine stres in viata noastra, dar prea mult din orice este daunator. Tinta este sa avem stres dar nu in exces. Prea mult stres poate face rau persoanelor si organizatiilor. Prea mult stres conduce la durere. Durerea cauzeaza o tensiune neplacuta de care incercam sa scapam si, preferabil, sa o evitam.


        Metode si tehnici de relaxare si fortificare psihica Cele mai importante tehnici de control, relaxare si fortificare psihica, aflate le dispozitia fiecaru supravietuitor sunt; autosugestia, relaxare si fortificare psihica, relaxarea analitica si meditatia.

       Factorii de stres mentionati mai sus sunt doar cativa dintre cei cu care ne vom confrunta. Sa nu uitam, ce este stresant pentru o persoana poate sa nu fie stresant pentru o alta. Experienta, antrenamentul, modul de a privi viata, conditionarea psihica si fizica, si nivelul de auto-incredere contribuie sa ceea ce poate fi stresant intr-o situatie de supravietuire. Obiectivul nu este sa evitam stresul, dar sa-l utilizam pentru a deveni folositor.
Acum avem cunostintele generale asupra stresului intalnit in supravietuire; urmatorul pas este sa examinam reactiile la factorii de stres.

       Deci cam asta a fost "completarea" mea, datele si informatiile le am de la cursurile la care am participat la locul de munca si consultarea unor surse ( cartii, internet ). Vroiam si voi pune tot timpul un mare accent pe pregatirea psihica mai ales in conditii de urgenta si de aceea am tinut sa impartasesc si altora ideea mea referitoare la Psihologia Supravietuiri; acuma sper ca va-ti facut o idee generala si sunteti constienti de importanta psihologica nu numai in situatii de maxima urgenta ci si in viata de zi cu zi. Nu stiu cati dintre voi dati teste psihologice la locul de munca macar o data pe an, dar aceasta experieta mi dat raspuns la intrebarea: "de ce ni se cere testare psihologica" ? pai uite chiar pt. asta ca alti sa isi dea seama de reactiile noastre in diferite situatii si la momentul potrivit sa actioneze diferit pentru fiecare astfel incat sa nu fie pierderii de vietii din aceasta cauza. Inca o data sfatul meu: "tineti cont de cele amintite mai sus", si sa ne fereasca Domnu de vreo nenorocire care sar putea abate peste noi toti sau peste fiecare in parte. Multa sanatate si la mai bine !!!

       

duminică, 24 octombrie 2010

De ce ?

Am sa încerc sa va răspund la aceasta întrebare De ce ? am hotărît sa scriu pe blogul meu , și ce m-a motivat sa fac acest lucru.

Ca și interese am sa inccerc sa abordez lucruri despre Parapantism și Hoinăreală cum am si dat nume acestui blog. Aici vreau sa fiu mai explicit adică hoinăreală asta ce cuprinde din perspectiva mea : Camping, Drumetii, Outdoor, Bushcraft, Ieşirii în natura . Deci tot ce o sa găsiţi aici va reprezenta punctul meu de vedere din puţină si umila mea pregătire și experienţă .

Motivul ? Unul foarte clar , împărtăşirea celor din jur pasiunile mele , iubirea pe care o am pentru natura si poate pentu uni mai receptivi, informaţii utile despre cele mai sus numite, pentru o mai buna imbogatire a cunoştinţelor în aceste domenii . Nu vreau sa par mai stiu eu ce profet sau atot stiutor, am mai amintit ca e punctul meu de vedere si asta va caracteriza, cine are urechi de auzit sa auda (sau altfel spus cine are ochi de citit sa citească si sa priceapă). Apoi ma-m gîndit și  la ce a spus autorul Serban Derlogea: "sa intervenim fiecare și sa încercăm sa schimbăm puţin cîte puţin mentalitatea poprului nostru sărac și neinformat" și cam are dreptate, nimeni nu ne da un sfat , o informaţie doar amăgiri și minciuni.  

Ași dori ca acest blog și multe altele care mai abordează aceste teme sa fie consultate de cat mai mulţi dintre noi (mai ales cei leneşi care nu au putere de ași privi viitorul în fata și sa îşi spună : vreau și eu sa trăiesc cumva mai frumos și mai natural în detrimentul privitului la TV , după fustite si mai stiu eu ce înclinaţii asemanatoare au compatriotii noştri) asta ca o mica paranteza , chiar va incanta faptul sa vad cat mai mulţi vizitatorii si interesaţi de aceste lucruri pe care eu le numesc "mostenire sfîntă de la înaintaşi noștri care au dorit sa zboare liberi si cărora outdoorul le era esențial în viața de zi cu zi și mai presus un dar de la natura revarsat de Cel de sus noua muribunzilor spre fericirea ochilor a minți și a sufletului" destul ca dau în filozofii . Deci cam asta e ideea mea despre blog așa cum doresc eu sa îl vad . O sa afișez și fotografii pe unde o se călătoresc fiind și un impatimit al fotografiatului, ca sa intelegeti mai bine si sa ne bucuram impreuna de peisaje si locuri binecuvantate .